Hang

Hang is een korte animatiefilm waarin ik heb geprobeerd om tekst, beeld en muziek zo te arrangeren dat ze een samenhangend poëtisch geheel vormen. Het onstabiele beeld en de onrustige lettertekens zijn bepalend voor de dynamiek van het filmpje, terwijl de serene muziek van Yann Tiersen soms een tegenwicht vormt en dan de beweging juist weer versterkt. De achtergrondfilm heb ik met mijn fotocamera opgenomen op het Centraal Station van Amsterdam. Tijdens de daarop volgende uitgestrekte treinrit naar Maastricht kwamen de woorden bijna vanzelf aanwaaien (zie bovenstaande animatie).

Het gedicht kun je hieronder nog eens nalezen, maar bekijk liever eerst de animatie, want daarbinnen valt de tekst duidelijk beter op zijn plek:

Hang

Hoe zwaar kan lichtheid vallen?
als het lichaam zich gedraagt
zoals de adem en de geest
los en ongebonden

Maar in leegte verkrampen wij
en zoeken wij houvast
als gevleugelde insecten
die plotseling te water raken

Hoe zwaar kan lichtheid vallen?
als wij de wind omhelzen
en als het water worden
voordat de storm ons verrast

Wij hangen aan het leven
maar hangt het leven ook aan ons?